Belgisch merk
Kleine momenten, grootse herinneringen
FUNctioneel
Diertjes met hun eigen, herkenbaar karakter
beschrijving foto

“Al die verschillende karaktertjes bedenken, heerlijk!”

“Al die verschillende karaktertjes bedenken, heerlijk!”

Schrijfster Hanne Luyten debuteerde in 2019 met haar boek #nietaankindengezinverklappen. In dat boek vertelt Hanne over het moederschap zoals het echt is, en dat werd gesmaakt door een heel pak jonge ouders. Dat ze in 2020 voorleesboekjes voor de kinderen van die ouders zou gaan schrijven, dat had Hanne zelf nooit zien aankomen. Maar toen haar werkgever BABYmatters haar vroeg om vier voorleesverhaaltjes te bedenken, twijfelde ze natuurlijk geen seconde.

 

Hanne vertelt er ons alles over:


“Ik werk iets meer dan drie jaar bij BABYmatters, en normaalgezien ben ik onder andere verantwoordelijk voor het schrijven van nieuwsbrieven en blogs, teksten voor de website en copywriting voor onze klanten. Schrijven van voorleesboekjes hoorde tot voor kort niet tot mijn takenpakket, maar het kan snel keren!

- Hoe kwamen jullie op het idee om voorleesboekjes te maken?
Toen Team BABYmatters aan het nieuwe merk Yumi Yay begon te sleutelen, waren we vooral gefocust op ons eerste product: nachtlampjes. We wilden nachtlampjes ontwikkelen die een hele wereld creëerden voor kindjes, nachtlampjes waar een verhaal achter zat. Al snel besloten we dat de lampjes van Yumi Yay, dierenvriendjes zouden worden. Elk met z’n eigen kleurtje, elk met z’n eigen karakter. Ik schreef kleine bio’tjes van Finn, Tika, Otti en Billy – maar toen wist ik nog niet dat die bio’s de basis zouden worden voor échte voorleesboekjes.

En dan zijn we gaan verder denken… dankzij de nachtlampjes konden ouders een ritueel opbouwen met hun kind. Want wat is er nu gezelliger dan samen met je kind de dag afsluiten? We hebben het al zo vaak zo druk, dat op het einde van de dag nog even connectie vinden met elkaar echt heel fijn is voor ouders en hun kinderen. Heel Team BABYmatters begon te brainstormen en al snel kwamen we uit op nog een extraatje om mee in dat avondritueel te betrekken… voorleesverhaaltjes! Ik zette me aan mijn computer, en begon te schrijven...

- Hoe begin je aan het bedenken van zo’n voorleesboekje?
Ik dacht eerst na over hoe de karaktertjes van de Yumi Yay vriendjes in elkaar zaten. Waar houden ze van? Hoe zien ze eruit? Hoe ziet hun huis eruit? Waar hebben ze een hekel aan? Waar zijn ze goed in? Eens ik dat voor mezelf had uitgewerkt, ging ik kijken naar situaties die kindjes kennen. Waar kon ik over schrijven, dat voor kleine kindjes herkenbaar is?

Ik dacht aan mijn eigen kinderen en aan de situaties die zich hier thuis soms voor doen. Eigenlijk was alles wat vlak voor mijn neus gebeurde, perfecte inspiratie voor de verhaaltjes! Al snel kwam ik uit op vier typische dingen: niet graag in bad gaangeen zin hebben om op te ruimen, maar ook bang zijn is een thema geworden, net als grapjes uit halen.

- Wat maakt deze voorleesboekjes zo uniek?
Wel, de Yumi Yay-verhaaltjes werden specifiek geschreven voor een heel erg jonge doelgroep: kindjes van 0 tot 4 jaar. Bekijk deze verhaaltjes gerust als allereerste voorleesboekjes, dus dat maakte dat we absoluut het visuele aspect niet mochten vergeten… Kleuren, vormen, herkenbaarheid … dat primeert voor de allerjongste kindjes, dus ik denk dat hét geheim van de Yumi Yay-voorleesboekjes, de combinatie van mijn teksten op rijm is, samen met de prachtige illustraties van Didier Quoistiaux.

Alle Yumi Yay-diertjes kregen vrolijke kleurtjes, en duidelijke gezichtsuitdrukkingen. Didier tekende alles met de hand en daarna pas werden zijn tekeningen gedigitaliseerd. Dat zorgt voor een erg sfeervol effect, zonder focus op de dieren te verliezen. Ik ben heel blij met hoe Didier de verhaaltjes van Finn, Tika, Otti en Billy tot leven bracht!

- Heb je zelf een favoriet verhaaltje?
Ik vind alle vier de verhaaltjes even leuk! Maar als ik toch moet kiezen…  dan kies ik het boekje over Otti, de olifant. Hij wil zo graag, heel erg dapper zijn – maar hij is van alles bang. Ik wilde in het verhaaltje zeker en vast duidelijk maken dat af en toe bang zijn, niet erg is. Ik hoop dat Otti kindjes daar in kan gerust stellen!

Ik hoop dat ouders massaal de Yumi Yay-boekjes gaan voorlezen voor hun kindjes, en dat mijn verhaaltjes deel kunnen uitmaken van een lief ritueel tussen ouders en hun kinderen. Wat dat is echt hét doel van Yumi Yay: ouders en hun kindjes verbinden. You + me = yay!